Verdens største ismaskine

Et improviseret krydstogtskib i kolde omgivelser

En lille forsmag på, hvad der ventede os i Wolstenholme fjord. ( billedet er fra havnen på Thule)

Lige nord for TAB ligger Wolstenholme fjord. Fjorden kaldes ofte for ”verdens største ismaskine”. Dette skyldes, at 4 gletchere løber ud i denne fjord, og med de mange isbjerge, der kommer ud af gletchernes ”kælven” så bliver der til mere is, end man kan konsumere i baren på én aften.

Fjorden er ca. 15 km. Bred og ca. 100 km. Dyb. Gletcherne er alle opkaldt efter nogle af de polarforskere, der har bidraget til at kortlægge dette kæmpe store område, bl.a Knud Rasmussen og Harald Moltke. På det tidspunkt i 1973, hvor vi var på TAB var den ene af de 4 gletchere ikke produktiv, men det forhindrede nu ikke de andre i at vælte den ene store isblok efter den anden ud i Wolstenholme fjord.

*Kraften, der får gletcherne til at bevæge sig, bliver skabt ved at indlandsisen hvert år bliver tykkere, på grund af sommmer, og vinter, og derved bliver tungere, da is er plastisk, skal den jo ud igen et eller andet sted, og det er derved at gletcherne opstår.
Alderen på isen der biver spyet ud i fjorden, er meget gammel, idet at det er den nederste is der kommer ud, så den er nok over 100,000 år gammel. Grunden til at der er blå og hvide isbjerge, er fordi at hvis et isbjerg kommer fra indlandsisen, og er derved frossen ferskvand, så er farven blå, modsat hav isbjerge, som er hvide på grund af saltindholdet*.

(Teksten markeret med * er hentet fra Wikipidia)

Vi har forladt selve baseområdet, og har nu begivet os på vej ind i "Verdens største ismaskine" - Wolstenholme fjord, lige nord for Thule

"Stå ej til søs, lad de andre stå", men nej ikke her, vi måtte prøve

Vi skulle selvfølgelig ud og se på herlighederne, og hvad gør man, når man har en gammel landgangsbåd fra 2. verdenskrig stående ubenyttet hen. Man kører en gammel udtjent bus ombord, og så har man lige pludselig et fartøj, der kan bruges til at lave udflugter til Wolstenholme fjord. Ikke ligefrem noget fancy krydstogtskib, men anvendeligt, om end koldt som bare fanden. Ku’ det bruges på strandene i Normandiet, så kunne det også bruges her

 

En søndag morgen mødte vi op på havnen, og blev lodset ombord, sammen med lidt forfriskninger og så ellers derudaf, rundt om Dundas- bjerget, og efter en times sejlads, så var vi inde midt i fjorden, hvor den ene store isklods efter den anden passerede forbi. Om det var farligt, eller ufarligt, det finder vi nok ikke ud af så mange år efter, men helt sikkert så var det en oplevelse, som det kun er de færreste forundt

 

Landgangsbåden før afgang i havnen på Thule
Ikke den store luksus, men højt humør og skumsprøjt for boven, og der var kolde øl ombord

De næste slideshows viser billeder taget fra landgangsbåden mens vi sejlede rundt inde i Wolstenholme fjord

På vej ind i fjorden. Til venstre ses lidt af den bus, hvori vi alle var placeret
Efter et stykke tid i vandet dannes disse små "huler" i det kæmpestore isbjerg. En klods med flere tusind år på bagen
Grødis her hvor vi nærmer os en af gletscherne
Hvis det er rigtigt, at kun ca. 10% er oven vande, så er det da et ordentligt skrummel
Til højre for isbjerget, på land, ses et par af de store radarskærme på J- site
Yderst til højre det karakteristiske Dundas- bjerg
Et blik ind på én af de ialt 4 gletsjere. Vist nok den, der var i dvale på det tidspunkt
Nogenlunde således, må det have set ud fra Titanic
Endnu et blik på "fodboldbanerne" på J- site
Hjemme på basen igen, trygt og roligt

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.02 | 00:15

Hej, jeg har lånt historien om Beostæren Gl. Olsen, var selv på P-Mountain fra 1980 til jeg lukkede den i 1983, kendte kun den nye Olsen.

...
18.11 | 12:42

Ja det var mig.Det er mig der har haft Asnæs bremseservice i 30 år og det er min søn jens der har værkstedet nu.Min gamle Gibson 175 har jeg ikke mere
25886172

...
18.11 | 11:16

Hej Kurt. Tak for din hilsen. Husker udmærket Harmonisterne, jeg kom ofte på Undløse kro. Vat det dig, der spillede guitar ?

...
16.11 | 19:12

Hej jeg er en af de gamle Harmonister som har spillet på Undløse kro utallige gange .jeg hedder Kurt Jacobsen. Bent og georg lever ikke mere.

...
Du kan lide denne side